בעלי עסקים בענף המזון יודעים היטב שפתיחת מפעל יצרני דורשת לא מעט השקעה. כדי לקבל את רישיון היצרן המיוחל, יידרשו חודשים ארוכים של תכנון, הקמה, הגשת תוכניות וכמובן – עמידה בדרישות משרד הבריאות. עם זאת, גם לאחר שהרישיון ביד שלנו, אנחנו לא פטורים. אחרי שנתיים או שלוש של פעילות – תוקף הרישיון עשוי לא פעם לפוג ובעלי המפעל נדרשים לחידוש. ובדיוק כאן רבים מוצאים את עצמם מבולבלים ותוהים האם צריך לעבור את כל התהליך מחדש. אחרים אינם בטוחים מה בדיוק בודקים במעמד החידוש ויתרה מכך: מה קורה אם שוכחים לחדש? חידוש רישיון יצרן משרד הבריאות הוא הרבה יותר מתהליך טכני של “עדכון רישום”. מדובר בהצהרה מחודשת של אחריות תברואתית, מקצועית, ותפעולית מצד העסק. זו ההזדמנות של משרד הבריאות לוודא שהדברים לא התפספסו לאורך הדרך. כלומר, שהתנאים במפעל נשמרו, שהתהליכים מתועדים, ושהנהלים עובדים גם בשטח. כאן, נסביר איך עושים את זה נכון.
כדי לקדם חידוש רישיון יצרן משרד הבריאות מציב תנאים קפדניים
רבים נוטים לחשוב שברגע שהתקבל רישיון יצרן, הוא תקף לנצח. בפועל, משרד הבריאות מעניק את הרישיון לתקופה מוגבלת. ברוב המקרים, שנה או שנתיים. לאחר מכן יידרש חידוש. כאמור, ממש לא מדובר רק בהיבט בירוקרטי. אחרי הכול, תשתיות תברואה, נהלי ניקיון ועוד היבטים רבים אחרים בתפעול העסק, עשויים להשתנות לאורך זמן. כולנו יודעים עד כמה השגרה השוחקת עשויה לגרום לנהלים הקפדניים שלנו להתרופף. עצם הדרישה לחידוש מאפשרת לרשויות לברר עד כמה נשארנו מחויבים לכל דרישות משרד הבריאות. כאשר מגיע מועד החידוש, משרד הבריאות אמנם שולח תזכורת. עם זאת, אנחנו אלו שנישא במלוא האחריות ולכן, חשוב שנפעל באופן יזום. איחור בהגשה עלול להביא להפסקת פעילות, קנסות, ואף שלילת רישיון.
האם כל עסק חייב בחידוש רישיון יצרן?
התשובה הברורה היא: כן. כל מפעל מזון בעל רישיון יצרן – קטן כגדול – מחויב לעבור את התהליך. בקטגוריה הזו נכללים מאפיות, קונדיטוריות, מפעלי שוקולד, יצרני סלטים ורטבים, מוצרי אפייה מוקפאים, חטיפים, שתייה קלה, שימורים, תבלינים ועוד רבים אחרים. גם אם המפעל לא שינה דבר מאז הנפקת הרישיון הקודמת – החוק דורש לעבור ביקורת מחודשת ולאשר מחדש את תהליכי העבודה. מעבר לעובדה שהוא יאפשר לך לשמר מצוינות בעסק, הוא יאפשר לך להגן על המוניטין והאמינות שלך בתעשייה.</p>
איך נראה בפועל תהליך חידוש הרישיון?
בראש ובראשונה, אנחנו נדרשים לבדוק את עצמנו. זה הזמן לבצע סקירה מעמיקה של העסק ולבחון האם התרחשו שינויים – בין אם פיזיים (כמו הוספת חדר קירור או הגדלת שטח הייצור), בין אם תפעוליים (שימוש בחומרי גלם אחרים), ובין אם במגוון המוצרים. לפעמים אלה שינויים קטנים, כמו הוספת מוצר חדש, שלא נראה חשוב – אך ברמה הרגולטורית שינויים כאלו ידרשו עדכון מלא של התיק הקיים.
אם לא חלו שינויים – יש להגיש את התיק הקיים, בתוספת הצהרה תקנית ועדכנית. אך ברוב המקרים יש צורך לעדכן מסמכים וביניהם:
- תרשימי זרימה
- תוכניות ייצור
- מפרטי חומרי גלם
- נהלי ניקיון, תחזוקה והדברה
לעתים תידרש גם הגשה מחודשת של טפסי בקרת האיכות והתברואה.
לאחר מכן, תוזמן ביקורת בשטח מטעם שירות המזון. לעיתים – בתיאום מראש, ולעיתים – במפתיע. מפקח המזון יעבור בין מחלקות המפעל, יבחן את מבנה התפעול, יבדוק האם נהלי האחסון וההובלה נשמרים, האם האזורים מופרדים לפי קטגוריות מזון, והאם הצוות מכיר את הנהלים. כל אי-התאמה – עלולה להוביל לעיכוב בחידוש הרישיון.
מה ההבדל בין חידוש רישיון לרישיון חדש?
לכאורה, חידוש אמור להיות תהליך פשוט יותר. בפועל – כל שינוי במבנה, במוצרים או בכמות הייצור עלול להפוך את תהליך החידוש להנפקת רישיון יצרן לכל דבר ועניין. אם הרגולטור מזהה כי יש פער בין מה שתועד בתיק היצרן לבין מה שהוא רואה בשטח – הוא יכול לדרוש השלמות, תיקונים ולעיתים אף הגשה מחדש של חלק מהתהליך. לכן, ההמלצה היא לגשת אל חידוש רישיון היצרן בדיוק כמו אל הרישיון הראשוני: בהקפדה, עם ליווי מקצועי, ובתשומת לב לפרטים הקטנים.
טעויות נפוצות – ואיך להימנע מהן
אין ספק שאחת הטעויות המרכזיות היא לחכות לרגע האחרון. בעלי עסקים רבים מגישים את הבקשה לחידוש כשבועות בודדים לפני פקיעת התוקף – ולא משאירים לעצמם מרחב לתיקונים. אחרים מגישים תיק שאינו מעודכן – על סמך מחשבה ש”לא השתנה כלום”. בפועל, שינוי קל ברכב ההובלה, מעבר לשימוש באריזות חדשות או הוספת מכשיר חדש לקו הייצור – עלולים לשנות את אופי הרישוי הנדרש. עוד טעות שכיחה היא התנהלות ללא תיעוד מסודר. בעלי מפעלים שומרים את הנהלים “בראש”, אך משרד הבריאות מבקש לראות מסמכים מסודרים, תאריכי הדברות, תיעוד בדיקות איכות – והכול חתום ותקני. מדובר בעניין קטן שיכול ליצור תסבוכת גדולה.
לחדש רישיון ביעילות עם רישוי פלוס
אנו יודעים עד כמה בתהליכי חידוש רישיון יצרן משרד הבריאות יכול להערים קשיים. הניסיון שלנו כמומחי רישוי עסקים הפגיש אותנו עם שלל אתגרים בתחום. אנו נבדוק עבורך את תיק היצרן הקיים ונציף פערים מראש. כמו כן, נטפל בכל האתגרים מול הגורמים המפקחים. כך נבטיח שהחידוש יתבצע במינימום תקלות ומקסימום יעילות.
בסופו של דבר, חידוש רישיון יצרן משרד הבריאות הוא הזדמנות לבדוק את תקינות העסק. תהליך מעמיק יאפשר לשפר תהליכים ולהבטיח המשך טבעי וחלק של ניהול העסק. עם הכלים הנכונים, אין שום סיבה לחשוש ממנו, אבל גם אסור להקל בו ראש.
רוצה ללמוד כיצד נהפוך את התהליך למהיר ויעיל? ניתן להשאיר פרטים כאן ונחזור אליך בהקדם.