אין הרבה חוויות מנחמות ונעימות כמו ריח הלחם הטרי שנישא באוויר ברגע בו הוא יוצא מהתנור. יש משהו בחוויה הזו, שהוא מאוד ישראלי. התחושה הביתית, הנוסטלגית, שרק מוצרי מאפה איכותיים יכולים להעניק. אבל כדי שלקוחות הקצה שלנו יוכלו ליהנות מהחוויה הזו, נדרשת עבודה מאומצת. ניהול מאפיה גובה משאבים ומאמצים רבים. לא מעט ממאמצים אלו נדרשים עוד לפני שנזכה כלל לפתוח את דלתות העסק. מאחורי כל מאפייה פעילה, ניצבת מערכת רגולציה מחמירה במיוחד. כדי להפעיל את המאפייה, יהיה עלינו תחילה להחזיק ברישיון יצרן למאפיה, המונפק על ידי משרד הבריאות ומותנה בתנאים הנדסיים, תברואתיים, תפעוליים ורגולטוריים.
במאמר זה נסביר כיצד מתנהל תהליך הוצאת רישיון יצרן למאפיות, שלב אחר שלב, מהדרישות ההנדסיות ועד לביקורת הסופית. המומחים של רישוי פלוס יסייעו לך להבין מה ההבדל בין רישיון יצרן לבין רישיון עסק עבור מאפיות, איך מתמודדים עם משרד הבריאות וכיצד משתנה התהליך אם בכוונתנו להפעיל במקום גם קונדיטוריה.
מהו רישיון יצרן למאפיה?
רישיון זה מונפק על ידי שירות המזון במשרד הבריאות ונדרש עבור כל עסק המייצר מוצרי מאפה הנמכרים לצרכן – לא רק בסניף הקמעונאי אלא גם להפצה לחנויות אחרות, לרשתות שיווק או למסעדות. חשוב להבין: רישיון זה מובחן מרישיון עסק (ואינו מחליף אותו!). בעוד שרישיון עסק נוגע לאישור הפעילות במקום מסוים בהתאם לחוק רישוי עסקים, רישיון יצרן מתייחס להליך הייצור עצמו, תנאי התברואה, חומרי הגלם, תזרימי תהליכי העבודה והבטחת איכות ובטיחות המוצר הסופי.
למי נדרש רישיון יצרן למאפיה?
בין אם בכוונתך לפתוח מאפייה שכונתית קטנה, קונדיטוריה גדולה או קו ייצור אוטומטי ללחמים ולמאפים – כלל העסקים בתחום נדרשים להחזיק ברישיון יצרן למאפיה. אם חיפשת קריטריונים שיאפשרו לך להעריך האם רישיון היצרן נדרש עבור היוזמה שלך, חשוב לדעת שהרישיון יידרש עם העסק שלך מתכוון:
- להפיץ את המוצרים לעסקים אחרים
- לארוז ולאחסן את המוצרים מראש
- למכור מחוץ לסניף עצמו (למשל בשווקים או אונליין)
- לייצר מוצרים בעלי אורך חיי מדף ממושך
בהקשר זה כדאי לציין כי גם מאפיות הפועלות מתוך בתי קפה או מסעדות עשויות להידרש לרישיון יצרן, אם הייצור חורג מרמת הצריכה המקומית בלבד או לחילופין מתבצע ייצור מקומי לא לצרכי שיווק
שלבי התהליך לקבלת רישיון יצרן
כדי להחזיק בידינו את הרישיון, יהיה עלינו לעבור דרך מספר שלבים:
שלב התכנון
זהו השלב הקריטי ביותר. אנו נדרשים להכין תוכנית אדריכלית וסניטרית הכוללת מיפוי המגלם תזרים חד כיווני חומרי הגלם, חומרי הניקוי, תהליך האפייה והאריזה. כלומר, החומרים נעים בכיוון אחד בלבד, כדי למנוע כל חשש לזיהום או חשיפה. בין היתר, ייבחנו בשלב זה ההיבטים הבאים:
- קיום הפרדה בין אזור “נקי” ו”מלוכלך”
- פתרונות אחסון בקירור או בהקפאה
- מקלחות, חדרי הלבשה, שירותים – לעובדים בלבד
- קווי ייצור מופרדים ללחם, מאפים מתוקים, בצקים נאים וכו’
הכנת מסמכים
לבקשה לרישיון נצרף תיק ובו מספר מסמכים:
- רשימת חומרי גלם
- רשימת מוצרים ואריזות
- תיאור תהליכי עבודה
- נהלים תברואתיים
- נהלי ניקיון והדברה
- תוכנית בדיקת איכות
את התוכניות הללו יש להגיש ללשכת הבריאות המחוזית. כל טעות או חוסר דיוק – עלולים לעכב את כל ההליך.
ביקורת משרד הבריאות לרישיון יצרן
לאחר הגשת התיק, יזומן מפקח שירות המזון לסיור פיזי במאפייה. בביקורת זו תיבדק עמידה בתקנות הבריאות והתברואה, איכות הבנייה, מערכות המיזוג והאוורור, ניקיון המתחם, תזרימי העבודה ועוד. רק לאחר תיקון כל הליקויים (אם נמצאו) – ניתן יהיה להוציא רישיון יצרן למאפיה.
מה הבדל בין רישיון יצרן למאפיה לרישיון יצרן לקונדיטוריה?
למרות הדמיון בין שני סוגי העסקים, רישיון יצרן לקונדיטוריה כולל לעיתים דרישות נוספות. בין השאר, יהיה עלינו לבצע הפרדה בתהליכי העבודה בין ייצור בצקים ובין הכנת מוס, קרם או מילוי. ברוב המקרים יידרשו גם פתרונות קירור מהיר ותהליכי טיפול קפדניים יותר לתוצרים רגישים. המדיניות הטובה ביותר תהיה לוודא מראש לאיזו קטגוריה העסק שייך, ולהתכונן בהתאם לדרישות הספציפיות של משרד הבריאות.
האם בכל מקרה יהיה עלי להוציא רישיון עסק?
התשובה היא חד משמעית כן. הפעלת מאפייה מייצרת תחייב בכל מקרה גם רישיון עסק לפי צו רישוי עסקים. לצורך כך, יש להגיש תוכנית אדריכלית עם מדידות שטח ומפרט תשתיות, נגישות, בטיחות באש, ותכנון סביבתי כולל. אנו אישית ממליצים להגיש את שתי הבקשות במקביל – מול משרד הבריאות והרשות המקומית – כדי לחסוך זמן ולאפשר פתיחה מסודרת של העסק.
כיצד נוכל לסייע לך בתהליך?
אצלנו ברישוי פלוס – הליווי בתהליך הוצאת רישיון יצרן כולל את כל השירותים הנדרשים לקבלת הרישיון. המומחים שלנו מבצעים עבורך תכנון אדריכלי מותאם לדרישות משרד הבריאות ואת כלל תזרימי העבודה. אנו ננסח עבורך תיק יצרן מלא ומסודר הכולל את כל התוכניות העבודה. לבסוף, נלווה אותך באופן צמוד וננהל את כל ההתקשרות מול משרד הבריאות עד לקבלת הרישיון ביד.
אנו יודעים – תהליך הוצאת רישיון היצרן עבור מאפיה הוא ארוך, מורכב ורגיש. הוא דורש תכנון מראש, עמידה בתקנות מפורטות ויכולת ניהול תהליך מול כמה גופים במקביל. אבל כשהוא נעשה נכון – הוא מאפשר לעסק לפעול באופן חוקי, מסודר ובטוח.
רוצה להתחיל? מזמינים אותך לפנות אלינו כאן ונחזור אליך בהקדם.