מדי שנה, נפתחות בתחנות מכבי האש ברחבי הארץ כ-50 אלף קריאות. כ-30% מהקריאות מגיעות מבתי עסק. מדובר באחד מהסיכונים המשמעותיים ביותר שעסק ייאלץ להתמודד עמו והשלכותיו עלולות להיות חמורות. הנזקים לא פעם עשויים להיות ארוכי טווח. זאת מכיוון שמעבר לסכנת החיים והפגיעה ברכוש, שריפות עלולות לעצור את הפעילות העסקית ולהוביל לתביעות נזיקין. ובדיוק מכיוון שסיכוני האש חולשים על היבטים כה רבים, החוק מחייב כל בית עסק בתוכנית בטיחות באש כחלק בלתי נפרד מרישוי העסק. במדריך הבא, נסקור את כל ההיבטים הקריטיים הקשורים לתחום ונסביר מדוע יועץ בטיחות באש יכול להשפיע משמעותית על תהליך הרישוי.
מדוע החוק מחיל תקנות בטיחות באש כל כך מחמירות על עסקים?
שריפות המתחוללות בחללים מסחריים מהוות סיכונים רבי פנים – מצד אחד, הנזק החומרי לטווח הארוך והקצר ומצד שני, הפגיעה במוניטין העסק והסיכונים המשפטיים. אלו רק כמה מההשלכות שעלולות להיגרם עקב אי עמידה בתקנות בטיחות באש.
- עיכובים בקבלת רישיון העסק או שלילתו
- קנסות כספיים או צווי סגירה
- אובדן כיסוי ביטוחי
- תביעות פיצויים במקרה של פציעה או נזק לצד שלישי
לכן, עבודה עם יועץ בטיחות באש מקצועי היא קריטית כדי להבטיח שנוכל להימנע מכלל הסיכונים האלו. מדובר בשירות שקונה לך שקט נפשי יקר ערך.
אילו מסמכים יוכל יועץ בטיחות באש לסייע לך להכין?
רשות הכבאות וההצלה הישראלית היא הגוף הלאומי האחראי על אכיפת תקנות הבטיחות באש. תקנות אלו מבוססות על חוק התכנון והבנייה הישראלי וכוללות שלל דרישות המותאמות לגודל העסק, תחום פעילותו ורמת הסיכון שלו. כחלק מבקשתך לרישיון עסק, יהיה עליך לנפק את המסמכים הבאים:
- תוכנית בטיחות אש (נספח לרישיון עסק)
- תוכניות מילוט
- שרטוט המתאר את פריסת ציוד כיבוי אש
- תצהיר ת’ (במסלולי רישוי מסוימים)
במקרים מסוימים, יהיה עליך להגיש לאישור תכוניות הנדסיות מלאות החתומות על ידי יועץ בטיחות באש מורשה. עם זאת, גם אם דרישה זו אינה מחייבת, סיוע של איש מקצוע בהכנת המסמכים והתאמת המבנה שלך לדרישות תאפשר לך לחסוך זמן יקר ולהימנע מסיבוכים מיותרים.
לאילו עסקים מומלץ להסתייע ביועץ בטיחות באש?
כמעט כל העסקים בישראל נדרשים בתוכנית בטיחות באש כחלק מתהליך רישוי העסק שלהם. מפרט העסקים המלא מצוין בצו רישוי עסקים. בין העסקים הנדרשים בתוכנית זו ניתן למנות:
- מסעדות, בתי קפה וברים
- בתי מלון ובתי הארחה
- מחסנים ומתקנים תעשייתיים
- בתי ספר, משרדים ומבני ציבור
- מרכזים רפואיים ותרופות
- מרכזי קניות וחנויות קמעונאיות
כמובן שלא כל תוכניות הבטיחות באש זהות זו לזו. כל עסק, לסוגיו השונים והיקפי פעילותו, יזדקקו לתוכנית שונה. עסקים בסיכון נמוך, למשל, עשויים להידרש אך ורק במתן תצהיר במסגרת המסלול החדש. עם זאת, עסקים שפעילותם מוגדרת בסיכון בינוני עד גבוה נדרשים באישור רשמי מרשות הכבאות לאחר עיון בתוכניות האדריכליות והבטיחות באש וביצוע ביקורת במקום.
מה כוללת תוכנית בטיחות באש בליווי יועץ בטיחות באש?
תוכנית בטיחות באש המותאמת לעסק ולדרישות הרגולציה כוללת הרבה יותר מהנחת מטפים בנקודות מפתח. מדובר בתכנון של כלל מערך ההגנה שנועד לאתר בזמן, למנוע ולהיאבק בשריפות במתחם העסקי. בין השאר, מפרטת התוכנית את ההיבטים הבאים:
מערכות גילוי אש
התקנת גלאי עשן, חיישני חום ואזעקות אש אוטומטיות המחוברים למערכת מרכזית.
ציוד כיבוי אש
מיקום נכון של המטפים, הספרינקלרים ובמקרים מסוימים מערכות כיבוי מיוחדות כגון קצף או גז.
תכנון דרכי המילוט
ייעוד מעברים ופתחים ליציאות חירום ולמסלולי מילוט ושילוט בולט ומואר במיקומים המתאימים. על המעברים הללו לעמוד בתקני הרוחב, המרחק והנגישות הנדרשים על פי חוק. כמו כן, יש להבטיח שהתאורה לשילוט נותרת פעילה גם במהלך הפסקת חשמל.
נהלי חירום
יש להתוות תוכנית מפורטת המסבירה כיצד על הצוות להגיב במקרה של שריפה, כולל נהלי תקשורת ומענה ראשון.
נהלי תחזוקה
יש להכין לוח זמנים לתחזוקתו השוטפת של כל ציוד בטיחות האש וטפסים לציון ביצוע הבדיקות, תרגילי הבטיחות וההדרכות להכשרת הצוות.
ההיערכות לביקורת מכבי האש היא קריטית
גם לאחר הגשת התוכניות, המשימה שלנו אינה מסתיימת. כחלק מתהליך האישור, יגיעו נציגים מטעם מכבי האש לערוך ביקורת במבנה ולהבטיח כי הוא אכן תואם לתוכניות שהגשת ולדרישות החוק. לצד בדיקת דיוקן של התוכניות ויישומן במבנה, תיבדק גם תקינותן של כלל המערכות וכי ישנה גישה מתאימה לרכבי חירום וברזים. רק לאחר בדיקה זו וקבלת האישור הרשמי ניתן להמשיך בתהליך הוצאת רישיון עסק. עבור עסקים רבים, בטיחות באש היא אחד מהחלקים המורכבים ביותר בתהליך הרישוי וגובים זמן רב. לכן, תכנון יעיל מראש וליווי של יועץ בטיחות באש מקצועי הוא קריטי.
ומה לגבי עסקים בסיכון נמוך?
במסגרת הרפורמה ברישוי עסקים לשנת 2018, זכאים עסקים מסוימים לבצע את תהליך רישוי העסקים במסלול תצהיר ת’. מסלול זה מאפשר לקבל את רישיון העסק על סמך הצהרתם כי העסק עומד בכל דרישות החוק, ללא ביקורות של הרשויות השונות. עם זאת, חשוב לדעת כי דרך זו מעבירה את מלוא האחריות המשפטית לבעל העסק. לכן, גם במקרה זה מומלץ להסתייע ביועץ בטיחות באש שיסייע לך להתאים את העסק לדרישות ולוודא כי מתחם העסק שלך כלל עומד בקריטריונים לרישוי במסלול תצהיר ת’.
כפי שניתן לראות, היבטי הבטיחות בעסק מהווים הרבה יותר מעוד דרישה רגולטורית, זוהי הערובה שלך לכך שהעסק מצויד בכל הפתרונות הנדרשים על מנת למנוע אירועים הרי אסון. תוכנית בטיחות באש דורשת ידע מעמיק והתנהלות מול מספר גורמים במקביל. לכן, ככל שנתחיל בתהליך מוקדם יותר, כך יגברו הסיכויים שנעשה זאת במדויק וביעילות ושנוכל לפתוח את העסק במהירות ולהתנהל בשקט נפשי.
אם העסק שלך כבר בתהליכי הקמה, לא כדאי להשאיר דברים ליד המקרה. אנחנו מזמינים אותך להסתייע במומחי רישוי עסקים שיסייעו לך בכל שלב בתהליך. עם הידע והניסיון שלנו ברישוי פלוס, לך יישאר רק להתמקד בהקמת העסק וליהנות משירות מקצה לקצה. למידע נוסף ולתיאום שיחת ייעוץ, ניתן להשאיר פרטים ממש כאן ונחזור אליך בהקדם.