נושא הכשרות ונושא רישיון העסק בתחום המזון אינם זרים זה לזה. להפך, לעיתים הם חופפים, ובעיקר כל עוד קהל היעד דורש תעודת הכשר. ואכן, בתקופה מודרנית זו, ניתן לראות כי במקומות שאין דרישה מקהל היעד גם אין תעודת כשרות. הדבר מעלה מספר שאלות כגון – מהי תעודת הכשרות בדיוק, ובאותה נשימה – למה רישיון עסק בכלל?
- תעודת הכשרות: תעודה זו נועדה עבור עסק העוסק במכירה או ייצור של מזון, ועיקר קהל היעד שלו מקפיד על כשרות. עסק זה מחוייב, אם כך, בתעודה אשר מבטאת את הנחיות הרבנות בתחום המזון, ומציינת כי המקום מתנהל ואף מבוקר על ידי רשות מוסמכת הבודקת את הנושא. מובן מכך, כי המזון נרכש ממקום מבוקר, על ידי נציגי הרבנות המפקחים על שחיטה, ייצור, אחסון ושיווק. אך עוד מעבר לכך, תעודת הכשרות מבטיחה כי המזון מבושל על פי דין ההלכה, ובוודאי אינו מערבב בשר וחלב יחד. כמו כן, מזון כשר אינו פועל ומוכר בשבת, והתעודה מבטיחה כי המבשל או הטבח הינו יהודי.
- רישיון עסק: להבדיל מן תעודת הכשרות, רשיון העסק הינו עבור כל מי שמנהל ומקיים בעסק את התקנות של הרשויות השונות. הרשות העיקריות בתחום המזון הינה משרד הבריאות, אשר אף עורך ומפקח על בדיקות תקופתיות במקום. בדיקות משרד הבריאות נועדו למניעת תפעול שאינו תואם את התנאים הנאותים לטיפול במזון. על העסק לעמוד מעשית מול כלל הגורמים המאשרים עסקים, וזאת באופן מתמיד.
נראה שההבדל ברור – הכשרות מטפלת ברוח, רישיון העסק מעניק בטחון כי המקום מנוהל במניעת כשל תברואתי. זה חשוב וגם זה חשוב, אבל מהרוח איש לא נפטר חו"ח, ומהרעלת מזון כבר היו, לצערנו, מספר מקרים.
נכון שמזון כשר הינו ממקור אשר עובר ביקורת ובדיקות, אך בקרה זו עניינה העיקרי לוודא מבחינה הלכתית שהכל טופל כראוי. כאשר אנו יוצאים אל מסעדה כזו או אחרת, לרוב מתנוססת תעודת הכשרות כמזוזה של בית העסק, אך את רישיון העסק בקושי רואים. למה? זאת מאחר וסביר להניח שרשיון זה אינו בנמצא.
את תעודת הכשרות קל יותר להשיג, וזאת מאחר ומדובר בעניין כספי, מספר הצהרות, ואולי גם ביקור מוסמך ממחלקת הרבנות ברשות. אין להקל ראש, יש גם לתעודת הכשרות ביקורות וצורך לעמוד בכללים ברורים. וכמובן, תעודת הכשרות מקנה יתרון בקהל יעד, אך עם זאת היא אינה באה במקום רישיון עסק.
באשר לרישיון עסק מזון, ובכן, זה כבר סיפור מורכב ומסובך יותר. קבלת רישיון עסק מותנית בעמידה בתקנים, חוקים ותקנות, ובבקרה מתמדת של גורמים ורשויות כגון משטרת ישראל, כיבוי אש, מחלקת רישוי עסקים, מחלקת ההנדסה בעירייה, וכמובן – משרד הבריאות.
לא פלא כי האזרח מעדיף שלא מלגשת לבקש רישיון. ישנו מספר כה רב של גורמים מאשרים, וכמובן שלכל גורם הדרישות שלו, שהניסיון להוציא רישיון נראה מפחיד ביותר. לכן, ישנם עסקים רבים אשר יעדיפו שלא להתעסק בכל ה"בלבול מוח" הזה, בתקווה שלא יבואו אליו לביקורת ולא יהיו תלונות. העסק יודע שבתי המשפט טוחנים לאט, ובינתיים מוכרים פלאפל עם בשר, ומתפללים שלא יקרה אסון. אז למה להסתבך ולהסתרבל עם הרשויות?
ובכן, לאחר עשרות שנים בתחום ועם ניסיון עשיר ומגוון, ללא ספק הגענו רק למסקנה אחת – כאשר הולכים בתלם, בקו ישר, קבלת הרישיון היא עניין פשוט ביותר. כאשר חושבים נכון, מתכננים נכון, ונותנים למקצוענים לעשות את עבודתם – לא צריכה להיות בעיה ברישיון העסק, ותוכלו לקבל מענה מקיף, אשר יוסיף לשקט העסקי שלכם ומצד שני יגן עליכם במקרה הצורך.
אז רגע, אם זה כל כך פשוט אז איך זה שרישיון עסקים כל כך מסתבך? רשימת המכולת היא ארוכה – מילוי טפסים כראוי, שכירת שירותי תכנון וייעוץ של מומחים, תשלום אגרת חוות דעת מקדמית, ללכת למחלקת רישוי עסקים רק בימי הקבלה ועד הצהריים, לשמוע הערות קשות ובצדק משרות המזון, לרוץ לבנק לבקש הלוואה, ועוד. אך לכל פלונטר יש פתרון!
כאן אנו נכנסים לתמונה – לנו יש את הכלים והניסיון אשר יכולים להקל על התהליך, לפשט את המורכבות, ולמחוק את כאב הראש המתלווה לכך. אנו מומחים בהתמודדות עם רישוי עסקים, ועבורנו העניין הינו פשוט, בתנאי אחד – שיתוף פעולה והקשבה לאורך התהליך.
ומה עם תעודת הכשרות? ובכן, כאן זה כבר פשוט יותר – גשו למחלקת הכשרות ברשות, תבקשו, שלמו קצת, יבקרו אתכם ואולי גם יצמידו לכם מוסמך כשרות, והופ! יש תעודה. אך ברישוי עסקים – כאן כדאי להשתמש בשירותים של מומחים אמיתיים.
בהצלחה.